Overgewicht

Overgewicht

Overgewicht houdt eigenlijk in dat je te veel lichaamsvet hebt, je bent dus te zwaar. Het is belangrijk om je gewicht op de juiste peil te houden want hoe zwaarder je bent, des te gevaarlijker je gezondheidsproblemen worden. Je moet proberen voldoende te bewegen, fitness en minder ongezonde middelen te gaan eten, want er zijn best wel veel ziektes die je zou kunnen krijgen als je overgewicht hebt en dat wil je zeker niet hebben!

Vraag advies aan je huisarts

Het is dus belangrijk om voldoende te bewegen maar voor mensen met overgewicht is dit makkelijker gezegd dan gedaan, want het is zelfs zo dat de meeste mensen met overgewicht zelfs moeite hebben om van hun stoel op te staan of om uit bed te komen. Daarom raad ik je aan om eventueel met je huisarts te bespreken. Je huisarts kent jou lichaam veel beter en kan je vertellen wat je beter wel en niet kunt eten en drinken en hoe veel je moet bewegen, want dit verschilt ook natuurlijk weer per persoon en gewicht. Het is zeker zeer belangrijk om een paar kilo’s af te vallen, hoeveel kilo dat is ligt weer aan je gewicht.

Wat is je BMI (body mass index)?

Maar voordat je denkt dat je overgewicht hebt kan jij je eerst laten checken door het volgende te doen:

 1. Weeg jezelf
 2. Berken je BMI
  1. Is je BMI lager dan 18,5 dan heb je ondergewicht
  2. Is het tussen de 18,5 en 25 dan heb je een perfect gewicht
  3. Is het tussen de 25 en 30 dan heb je overgewicht
  4. Is het 30 of hoger dan heb je een ernstig overgewicht
  5. Is het zelfs 40 of hoger dan heb je een ziekelijk overgewicht
 3. Meet je buikomtrek
 4. Heb je overgewicht? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan!

Dus er is alleen sprake van overgewicht als de BMI (body Mass index) hoger is dan 25. Zoals je kan zien bij stap 3 is het ook belangrijk om je buikomtrek te meten, want bij mannen zou dit niet meer dan 102 cm zijn en bij vrouwen niet meer dan 88 cm. Overgewicht is slechts voor de helft genetisch bepaald. Verder is de oorzaak het simpel : te veel eten / drinken en weinig tot geen lichaamsbeweging.

Gevolgen overgewicht

Overgewicht leidt helaas tot ziekte en soms zelfs sterfte ! Een verklaring hiervoor is het eerder optreden van hart en vaatziekten, dit geldt meer voor het appel type. Dit is vetzucht waarbij het te veel aan vet zich vooral in de buik bevindt. Door een ziekte te krijgen is de kans groot dat je niet lang leeft, je gemiddelde levensverwachting wordt minder. Je kan de volgende ziektes / problemen krijgen:

 1. Kanker. Kanker is ongecontroleerde deling van de lichaamscellen. Hierbij worden er steeds meer cellen gegroeid. De snelheid hiervan verschilt, omdat elk soort kanker weer anders is.
 2. Jicht. Dit is een pijnlijk ontsteking in een gewricht. In het lichaam worden er steeds cellen aangemaakt en afgebroken. Doordat er urinezuur kristallen in een gewricht gaan zitten, krijg je dus ontsteking in het gewricht en dat heeft jicht.
 3. Galstenen. Een gal is een vloeistof in je galblaas die je nodig hebt om vetten af te breken en het te verbranden. Als dit dik wordt (de gal) dan krijg je harde stukken, en dit wordt galstenen genoemd. Dit kan heel veel pijn doen, zo veel pijn dat je niet eens kan stil zitten! Maar het kan ook zo zijn dat ze al jaren lang in je galblaas zitten zonder dat je het door hebt.
 4. Hoge bloeddruk. Hierbij heb je een te hoge bloeddruk in de slagaderen. Dit kan je ook krijgen door te veel alcohol te drinken, stress en door veel zout te eten, dit kan samen gaan met overgewicht. Het komt weinig voor maar je zou wel hoofdpijn kunnen krijgen of duizelig worden als je bloeddruk omhoog gaat. Als je rookt is het zeer belangrijk om te stoppen met roken, ook is het belangrijk meer te bewegen en je eetpatroon te veranderen (gezonder eten).
 5. Gewrichtsklachten. Een gewricht is eigenlijk een scharnier tussen twee botten in je lichaam. Je kan wel bewegen maar dit is moeilijk / pijnlijk voor je. Je hebt vooral last van stijven en zeer pijnlijke gewrichten. Je hebt overal wel gewrichten zitten in je lichaam bijvoorbeeld in je schouders, heupen, vingers en tenen.
 6. Hart en vaatziekten. Het meest voorkomende dat je kan krijgen is een hartinfarct en een beroerte. Natuurlijk kan je ook wat anders krijgen maar deze twee zijn het meest voorkomende. Bij een hartinfarct sterft een hartspierweefsel af. de grootte van een infarct hangt af van de duur van de afsluiting en de grootte van het afgesloten bloedvat. Het is mogelijk dat er hartritmestoornissen ontstaan na een hartinfarct. Bij een beroerte heb je een scheve mond en heb je moeite met praten, ook kan het zo zijn dat je verlamming hebt in je linker / rechter arm / been. Bij een beroerte krijgt een gedeelte van je hersenen geen of heel weinig bloed binnen, en dan werkt die gedeelte van je hersencellen opeens niet meer. Het is bij beide gevallen heel belangrijk om zo snel mogelijk 112 te bellen.
 7. Diabetes Mellitus 2. Dit komt best wel vaak voor, dit komt omdat je te zwaar bent. De lichaamscellen zijn niet gevoelig genoeg voor insuline. De erfelijke aanleg speelt hier ook een grote rol bij. Glucose is suiker, en dat kan als gevolg niet goed vanuit het bloed in de cellen terechtkomen. Daardoor stijgt het glucosegehalte in het bloed. Je huisarts zou eventueel een vingerprik kunnen doen om erachter te komen of je diabetes hebt of niet. Ook wordt het je vast aangeraden om een paar kilo’s lichter te worden, dit is wel belangrijk voor jezelf en je lichaam.