Buikvet verliezen met sporten en bewegen

Bewegen is gezond en dat weten we eigenlijk allemaal. Toch zijn er veel mensen tegenwoordig die niet aan de norm van bewegen komen. De meest standaard excuus hiervoor is, geen tijd. Uiteraard kan dit lastig zijn, maar het is een kwestie van tijd vrij maken om te bewegen. Het is niet eens altijd nodig om intensief te sporten als u buikvet wilt verliezen. Matig intensief bewegen helpt ook al veel om af te vallen. Denk hierbij aan stevig doorwandelen of fietsen. Bij een dieet is sporten niet altijd nodig, al bevordert dit natuurlijk wel het proces. In dit artikel leest u meer over afvallen in combinatie met sporten en bewegen.

Aan de beweegnormen voldoen

Er zijn twee normen gesteld aan de hoeveelheid bewegen dat zorgt voor een gezond leven. Als eerst is er de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB). De norm die gesteld is bedraagt vijf keer per week minimaal 30 minuten matig intensief bewegen. Daarnaast is er ook de fitnorm. Die bedraagt drie dagen per week 20 minuten zwaar intensief bewegen. Zwaar intensief bewegen is wanneer u buiten adem raakt tijdens het sporten. Naast dat bewegen zorgt voor buikvet verliezen, is het ook nog erg gezond. Als u zich aan de NNGB norm houdt, vermindert u de risico’s op depressies, diabetes en valincidenten. Daarnaast zorgt bewegen voor positieve effecten op vetpercentage, cognitief functioneren en botdichtheid.

Hoe verbrand ik het meeste vet?

Vaak wordt er gedacht dat zwaar intensief bewegen beter is om af te vallen dan matig intensief bewegen. Echter is dit niet altijd waar. Buikvet verliezen gaat sneller met wandelen dan met hardlopen. In het kort komt dit doordat er met hardlopen vooral koolhydraten worden verbrand en met wandelen wordt er meer vet verbrand.
Een rekenvoorbeeld hiervan: 1 uur hardlopen met 10km/u verbrandt 840 kilocalorieën. Hiervan is 168kcal vet en 672kcal koolhydraten, dit staat gelijk aan 19 gram vet.
1 uur stevig wandelen met 5,6km/u verbrandt 480 kilocalorieën. Hiervan is 384kcal vet en 96kcal koolhydraten, dit staat gelijk aan 43 gram vet. Dit betekent dat wandelen meer vet verbrand dan hardlopen.

Sporten en diëten voor buik afvallen

Bij sommige diëten is sporten een must en bij andere juist weer niet nodig. Bijvoorbeeld bij een eiwit dieet is sporten niet noodzakelijk om af te vallen. Echter bevordert sporten wel altijd de snelheid van het afvallen. Andersom is het wel belangrijk dat er goed gelet wordt op de voeding tijdens het sporten, want met alleen sporten is het lastig om af te vallen. Wanneer u net intensief heeft bewogen en meteen daarna een zak chips opentrekt, komen de calorieën er weer net zo snel aan. Voeding is dus erg belangrijk, vooral koolhydraten moeten vermijden worden. Die zorgen ervoor dat het lichaam vet opslaat. Een goed dieet dat hierop aansluit is het eiwit dieet. De eiwitten vervangen de koolhydraten dan grotendeels. Hierdoor verbrandt het lichaam meer vet dan dat het aanmaakt, zonder hongergevoel.

Afvallen zonder dieet

Ook is het mogelijk om zonder dieet af te vallen. Dit is een goede optie als u geen zin heeft om zich aan strenge voedingsschema’s te houden. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om goed op de voeding te letten. Het eerste wat belangrijk is om af te vallen zonder dieet, is dat er meer groente en fruit gegeten moet worden. Door meer gezond voedsel te eten, heeft u een langer verzadigd gevoel. Dit weerhoudt u ervan om ongezonde dingen te eten. Een tip om meer gezond te eten is, variëren. Door variatie aan groenten wordt er meer gegeten. Bij het afvallen zonder dieet is het ook erg belangrijk om gefocust te blijven. Opgeven is namelijk geen optie! De laatste en misschien wel de belangrijkste tip voor afvallen zonder dieet is, blijf in beweging. Door te voldoen aan de beweegnormen komt u al een heel eind.

Thuis of in de sportschool sporten?

Als u ervoor kiest om intensief te gaan bewegen, kunt u natuurlijk kiezen om thuis te sporten of in de sportschool. Vaak is het sporten in de sportschool een betere optie dan thuis. Dit is omdat er in de sportschool professionele apparatuur aanwezig is. Thuis kunt u gebruik maken van de zwaartekracht door bijvoorbeeld op te drukken. Ook is hardlopen en wandelen door de natuur een goede oplossing. Als u ervoor kiest om zelf te sporten, is het belangrijk dat u hier genoeg kennis over heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat u op een gezonde manier sport. Dit voorkomt bijvoorbeeld vervelende blessures. Ook in verschillende low-budget sportscholen is de begeleiding niet altijd even goed. Daarom is het belangrijk om u ook dan goed in te lezen.